header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Senioren

HIC Heren 1 – Groninger Studs 2–1

12-3-2012

Opgave duidelijk: van de zesde plaats afkomen en in de top-5 eindigen. Het was zondag 11 maart 2012 en ook de herstart van de hockeycompetitie in de ‘poules des doods' van de Overgangsklasse van het Nederlandse herenhockey is nu eindelijk een feit.

De kerels van HIC pakten hun eerste drie punten van de tweede seizoenshelft in een met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Groninger Studs. Voor HIC moet dit het begin worden van een opmars naar een plaats in de top-5 van deze rare, rare competitie, waarin het niet gaat om een kampioenschap, maar enkel en alleen om het voorkomen van degradatie.

Zuur, sure. Maar wel verdomd spannend.

Voor HIC geldt, dat er nog hard en vooral ook slim gevochten zal moeten worden. De verschillen in punten zijn klein: slechts drie punten minder dan de huidige nummers 3 (Alkmaar) en 4 (Were Di); en maar een punt achter de nummer 5 van dit moment (Victoria).

HIC heeft zich lang voorbereid op de tweede seizoenshelft. Het team oogt fit en hecht en lijkt vol doordrongen van de opgave waarvoor het staat.

Belangrijk is, dat er nu definitief afscheid lijkt te zijn genomen van het zogenaamde ‘Amsterdam-Zuid mooihockey'. Technisch beter en rapper van de tongriem gesneden zijn is niets waard als er niet onweerstaanbaar hard door het hele team gevochten wordt. De wil om te domineren en de tegenstander te overrompelen en met de rug tegen de muur te zetten… is de beste verdediging! Dat vergt vooral veel van de voorhoedespelers en de middenvelders die heel dicht bij elkaar moeten spelen om zo de tegenstander op te jagen en af te bluffen. Zelf vind ik: dat moet nog veel beter.

De mooiste actie van de dag was die van Koen Phijffer die zich op links langs een man of vier ‘slangenmenste' om de bal daarna hard en hoog… net iets naast het doel te slaan. Mooi: foutloos keeperswerk van Harm Bruin en opnieuw sultan of swing, man van de wedstrijd. Genoten van: Derek Kleiman… technisch subliem en sluw vechtwerk. Solide verdedigd, weinig weggegeven, mannen. Qua middenveld en aanval wisten we wat we moesten doen: in die cirkel komen en daar een goal maken. Dat eerste ging goed, het tweede zal volgen, weet ik zeker.

Na de wedstrijd was het nog vele uren lang erg gezellig binnen en buiten het ‘clubhuis in de zon'. Er woedde een heus après-ski feestje en muziek werd vakkundig geleverd door de gebruinde Wouter Gunning.

Ook HIC Dames 1 had thuis gespeeld én gewonnen… met maar liefst 4-1 van Push. Pssst… die Dames staan bovenaan in de promotiepoule van de Overgangsklasse. Vakwerk van het team – mooie machine - en de technische staf.

Rob Smelt, www.smelten.nl